Search
Wat kunt u thuis voor uw kind doen?

Tijdens het coachingsproces is uw kind hard aan het werk. Voor uw kind is het belangrijk om daarbij uw steun te ervaren. Op deze pagina leest u een aantal tips hoe u dit kunt doen.

U geeft uw kind SUPPORT door aandacht te besteden aan de volgende punten:

S - Succes: Laat uw kind zien hoe het succes kan hebben. Kinderen leren door naar anderen, vooral naar hun ouders, te kijken. Wees een positief voorbeeld voor uw kind.

U - Uitgangspunt: Het uitgangspunt is dat uw kind werkt aan de oplossing voor zijn probleem en uw hulp nodig heeft. Omgaan met zorgen en problemen is hard werken. Kinderen weten soms niet wat ze moeten doen en leren onwenselijke aanpassingsstrategieën. Ook al vindt u het gedrag van uw kind moeilijk, bedenk dat hij zich waarschijnlijk niet zo gedraagt omdat hij lastig of ondeugend wil zijn.

P - Prikkel: Prikkel uw kind om het te proberen. Kinderen zijn erg gewend aan hun oude manieren van denken en handelen. Ze hebben er behoefte aan dat uw hen er aan herinnert hun nieuwe vaardigheden toe te passen. Het is belangrijk om uw kind aan te moedigen om te oefenen.

P - Praat: Praat over wat uw kind doet. Het helpt hem om zich begrepen en gesteund te voelen. Uw kind krijgt zelfvertrouwen als het merkt dat u belangstelling heeft voor wat hij zegt. Door het over de coachingssessies te hebben geeft u uw kind kans om de belangrijkste leerpunten nog eens door te nemen. Het kan natuurlijk zijn dat uw kind even tijd nodig heeft om een en ander te verwerken, het is beslist niet nodig om uw kind na iedere sessie aan een kruisverhoor te onderwerpen.

O - Observeer: Observeer wat uw kind doet. Uw kind kan terecht gekomen zijn in een negatieve circel en het moeilijk vinden om positieve gebeurtenissen te zien. Kijk naar wat uw kind doet en help het de dingen te ontdekken die goed zijn gegaan. Door successen krijgt uw kind zelfvertrouwen om weer nieuwe dingen uit te proberen.

R - Rustig en geduldig:  Een rustige en geduldige benadering. Veranderen kost tijd, verwacht dus niet meteen resultaten en geef uw kind de tijd voor zijn veranderingsproces. Tijdelijke terugval en inzinkingen zijn normaal. Een terugval betekent dat uw kind al heeft laten zien dat het vooruit gaat. Moedig uw kind aan om het nog een keer te laten zien.

T - Tevredenheid:  Toon uw tevredenheid en prijs de inspanningen van uw kind. Kinderen doen vaak beter hun best als ze weten dat ouders belangstelling voor hen hebben en hen prijzen. Beloningen hoeven geen geld te kosten. Wat langer opblijven, samen een film kijken of een middagje knutselen zijn ook voorbeelden. Vraag uw kind eens wat het heel graag zou willen.

 

Gebaseerd op: Denk goed, voel je goed. Cognitieve gedragstherapie voor kinderen en jongeren. Behandelwijzer.

 

 

GroeienderWijs, om het samen weer zelf te doen!